Randers bliver Nordens ”Lysets by”

Randers kommune udskriver nu en konkurrence, hvor tre lyskunstnere udpeges til at arbejde videre med deres bud på ”Lysbroen Randers”, en lysende kunstinstallation der skal understrege én af byens vigtigste færdselsårer, nemlig cykel- og gangbroen fra Havnegade, over Gudenåen og gennem Tronholmparken til Grenåvej.

En række frivillige, organisationer, erhvervsliv og Randers kommune har gennem lang tid arbejdet sammen om at skabe rammerne for at gøre Randers til ”Lysets by” i Norden. Hvilket i 2018 manifesteres med et masterpiece af et lyskunstprojekt, som skal glæde de mange der dagligt passerer dette nøglepunkt i byen. Samtidig understøtter ”Lysbroen Randers” også kommunens planer om at skabe byen til vandet oplevelser langs med Gudenåen og havneområdet.

Flere projekter har allerede set dagens lys

Gennem en årrække har randrusianerne kunnet se frugten af samarbejdet, hvor blandt andet lyshesten og lysende kugler på Østervold har ”set dagens lys” og glædet mange børn som voksne i den mørketid. Ligeledes er kunstnerisk belysning tænkt ind i renoveringen af den blå bro, som nu fremstår som et lysende manifest over Gudenåen. Inden længe vil også lysende Randers bogstaver tage imod passerende biler ved motorvejen.

Erhvervslivet sætter også lys på

Erhvervslivet og institutioner i Randers bakker villigt op. Alle kender Verdos skorsten og Sparekassen Kronjyllands hovedsæde som med skiftende kunstnerisk lyssætning skaber oplevelser for byens indbyggere og besøgende. Men flere steder skyder der flere lysprojekter op, her kan blandt andet nævnes Randers Realskole som har valgt at belyse de smukke bøgetræsskulpturer der tager imod ved skolens indgang, Løveapoteket på Østervold, som har integreret skiftende LED lys i sit indgangsparti og den smukt belyste facade på det renoverede Hotel Randers i Torvegade.

Kommunen og byrådet bakker op

Byrådet har ”set lyset” og har valgt at afsætte midler der bakker op om udviklingen af Randers som Lysets By. Det er erfaringerne fra andre europæiske byer, hvor antallet af overnatninger i byen stiger og detailhandlen oplever en positiv udvikling, når der arbejdes med udvikling af lysprojekter i byerne, der blandt andet giver motivationen. Men også at både frivillige kræfter og erhvervslivet i byen er gået sammen i dette projekt.

Open Call tiltrækker kreative kræfter

Konkurrencen om at skabe lyskunstværket ”Lysbroen Randers” udskrives som et Open Call, hvilket betyder at alle lyskunstnere kan melde sig som kandidat til projektet, hvorefter en jury udvælger de tre kandidater der skal arbejde videre med deres bud på den mest spændende løsning og endeligt kårer vinderprojektet.

Projektet skal stå klar i løbet af 2018 og skal sprede lysglæde når den mørke tid indtræder.

Yderligere information

Konkurrence om et lyskunstværk i Randers

Konkurrencebrev